hledat:

pátek 20. prosince 2013

VÁNOČNÍ PROMLUVA



Slovo se stalo tělem - Vánoční promluva - 2014

20. prosinec 2013 v 20:33
Milé sestry a bratři,

   Pán je blízko každému kdo jej hledá! Když Pán přichází do našeho světa, a potažmo do našeho života, nepotřebuje, abychom mu připravili červený koberec, luxusní apartmá nebo superbezpečnou limuzínu. Má jiné priority. 
  Když vyšle svého posla  – hlasatele jeho příchodu, bude to prorok pokání. Takovým se stal úplně dokonale Jan zvaný Křtitel. On na břehu Jordánu dost hlasitě volal na přihlížející lidi: "Očistěte svá srdce! Čiňte pokání a věřte Božímu vyvolenému, který bude procházet kolem nás. Věřte Ježíši!"
  V Adventu se učíme být ryzí. Být upřímným a skutečným, nefalšovaným člověkem, který má srdce. V životě jde především o to, čím své srdce plníme. K tomu, aby naše srdce neztvrdlo, potřebujeme mnoho odvahy k pokání. K opuštění zlé cesty. 

  To je ten “červený koberec” po kterém přichází do našeho života Spasitel a změna... Pokora s odvahou, to je “značková” žehlička všech našich životních překážek. Pokora je pro mnohé bláznivina - divná věc.
   Ježíš také říká ve svém kázání na hoře: “Blaze vám, kdo jste chudí duchem”. Být pokorný. 
  Jestli pro někoho znamená být chudým duchem totéž jako být blázen, to už je jeho věc. Být blázen před Bohem je také něco jiného než být blázen před lidmi. 

  Příběh spásy celého světa začíná u “bláznů tohoto světa”, u pastýřů, u lidí bez perspektivy, u vědátorů (mudrců) a jiných. Každý z nás ať se v tom příběhu najde kde zrovna je, nebo kde by rád byl.
   A Slovo se stalo tělem. Ono to slovíčko Slovo má v řečtině mnohem hlubší smysl, který se nám třeba vytrácí. (LOGOS = smysl, cíl, pravda, prapůvod všeho...)

   Důležité je to, že se to Slovo stalo mezi námi skutkem. Žádné  řečičky, ale skutek, který neutek! Ježíš byl právě ten, který neutekl. Ten stejný Ježíš, o kterém je zde řeč, pak hledí na lidi s Láskou. S Boží láskou, dokonalou. Tu my lidé nemáme, ale můžeme se jí učit. Je to vlastní smysl života.

  "A Slovo se stalo tělem"

  To je jeden z nejposvátnějších, nejkrásnějších, nejhlubších textů celého Písma, prolog Janova evangelia. Starověcí otcové církve v egyptské Alexandrii milovali tento text tak, že věřili, že už samo hlasité a zbožné předčítání tohoto hymnu uzdravuje svět z jeho nemocí...

  Hodně odvahy a toho Božího Ježíšova světla do příštího roku 2014! 

Váš farář Petr

Žádné komentáře:

Co je to církev?

Podle evangelického vyznání je církev stvořením Slova Božího (lat. creatura verbi). Existuje a žije tam, kde je zvěstováno evangelium o Boží milosti a v čisté podobě přijímáno. Vnější jednota, organizace a liturgie jsou podružné. O tom co je církev hovoří nauka o církvi tzv. Ekleziologie.